Blog

Importanța mobilierului ergonomic

Între ergonomie si rentabilitate

       Pentru un număr mereu crescător de persoane cea mai parte a zilei de lucru trece prin activităţi care presupun interacţiunea cu un calculator în faţa căruia poziţia cor­pului este una imobilă, aparent firească dar mereu aceeaşi.

       Întreaga ergonomie a muncii se reduce la modul în care fiinţa umană îşi gestionează timpul şi poziţia corpului între un scaun şi o masă de birou.

Dacă timpul este o opțiune personală, particulară sau una definitivată prin programul de lucru, poziția corpului poate fi parametrată maxim prin utilizarea scaunului ergonomic.

 Scaunul

 Scaunul ergonomic asigură ținuta corectă a părților corpului în timpul programului de lucru, prevenind multe afecțiuni, cele mai frecvente fiind probleme cu coloana vertebrala, circulație sanguină deficitară, boli de inimă, gât încordat, presiune musculara dorsală.  

Datorită condițiilor de muncă prelungite fără posibilități de revenire, postura de lucru așezat cu scaun non-reglabil, absenței sprijinului dorsal, toate acestea solicitând musculatura toracală și lombară pe durata, cel puțin a unei zile de muncă, care doar legal este de  10 ore) iar practica o contrazice),  partea superioară a corpului uman declanșează precoce afecțiuni care în timp scurt duc la pierdera capacității de muncă. Scaunul ergonomic este creat pe baza măsurătorilor antropometrice ale utilizatorului și specificului locului de muncă,  este creat individual, datorită unicității fiecăruia dintre noi.

 Rezultatele unui scaun ergonomic

     Proiectarea corectă a scaunelor poate crește randamentul în muncă deoarece mobilierul nepotrivit poate dăuna sănătății angajatului și a stării fizice, având ca urmare eficiența redusă și chiar absența la locul de muncă.

Scaunul potrivit oferă confort și buna dispoziție corelat cu satisfacția și eficiența angajaților.

    Prin utilizarea scaunului ergonomic se asigură creșterea eficacității în muncă, mobilierul nepotrivit dăunând sănătății angajatului și a stării lui fizice, privând angajatorul de potențiala eficiență și crescând numărul și durata absențelor datorate pierderii temporare a capacității de muncă a operatorului, precum și de scurtarea timpului posibil petrecut la masa de birou.

Masa de birou

 Trebuie să fie realizată pentru ca distanța optimă de vedere să fie respectată și corpul să adopte o poziție normală.

Trebuie să aibă în dotare un dispozitiv de reglare a înălțimii până la nivelul corespunzător. Să permită brațului să stea vertical și între braț și antrebraț să existe 90 grade.

 Pentru eficiență maximă scaunul și masa de lucru trebuie proiectate individual avandu-se în vedere diferențele fizice între angajați.

Cei mai importanți parametrii corporali sunt greutatea și înălțimea corpului.

Mobilierul adecvat poate duce la creșterea în muncă și la reducerea cazurilor de concediu medical.

Importanța mobilierului ergonomic